Facebook
ДГ 2 Щастливо детство
Детска градина в град Варна

Новини

 

    Лесни и достъпни съвети за здравословно хранене по време на епидемията от COVID-19.

Идеи, които ще помогнат на семейството ви да поддържа режим с питателна храна.

Епидемията от коронавирус (COVID-19) напълно промени живота на семействата по целия свят. Тъй като училищата и детските градини са затворени, много родители през по-голямата част на деня трябва да бъдат вкъщи, където се налага да комбинират гледането на децата с работата на пълен работен ден и другите задължения, които чакат своя ред. Да решат какво да приготвят за вечеря, може да е поредното предизвикателство за деня.

Макар много родители разбираемо да търсят готовите и преработените храни като бърз и евтин начин да нахранят семейството си, съществуват удобни и здравословни алтернативи на достъпни цени. Ето пет начина, които могат да ви помогнат да осигурите на децата си разнообразен режим с питателна храна, който е полезен за техния растеж и развитие, като същевременно изгражда навици за здравословно хранене.

Продължавайте да се храните с плодове и зеленчуци

Купуването, съхраняването и приготвянето на пресни зеленчуци може да е предизвикателство в условията на карантина, особено когато на родителите се препоръчва да ограничат излизанията си от дома. Но е важно, доколкото е възможно, да се гарантира, че менюто на децата продължава да включва много плодове и зеленчуци.

Винаги когато имате достъп до пресни продукти, се възползвайте от това. Плодовете и зеленчуците, освен да се ядат пресни, могат да се замразят и така запазват голяма част от хранителната стойност и вкуса си. Използването на пресни зеленчуци за приготвяне на големи количества супи, задушени или други ястия ги запазва за по-дълго време и осигурява храна за няколко дни. Приготвените ястия могат също да бъдат замразени, когато има условия за това, и след това бързо да се затоплят.

Когато нямате на разположение пресни продукти, заменете ги със здравословни сушени или консервирани храни

Пресните продукти почти винаги са най-добрият вариант, но когато липсват, съществуват многобройни здравословни алтернативни продукти, които са лесни за съхранение и приготвяне.

Консервираният боб и нахут, които осигуряват много хранителни вещества, могат да бъдат съхранявани в продължение на месеци или дори години и да бъдат включени в ястията по много начини. Консервираната, богата на мазнини риба, като например сардина, скумрия и сьомга, е източник на протеини, омега-3 мастни киселини и различни витамини и минерали. Тя може да се употребява студена за приготвяне на сандвичи, салати или паста, или да се приготвя като част от топло ястие.

Консервираните зеленчуци, например домати, съдържат по-малки количества витамини, отколкото пресните, но са чудесен резервен вариант, когато е трудно да се намерят пресни продукти или замразени зеленчуци.

Варивата и зърнените храни, като боб, леща, грах, кускус или киноа, също са питателни и дълготрайни варианти, които са вкусни, засищащи и на достъпни цени. Овесените ядки, приготвени с мляко или вода, могат да бъдат чудесна закуска, а в тях може да се добави кисело мляко, нарязани плодове или стафиди.

 Подгответе си запас от здравословни леки закуски

Веднъж или два пъти дневно децата имат нужда от лека закуска, за да поддържат силите си. Вместо да им давате сладкиши или солени закуски, изберете по-здравословен вариант, например ядки, сирене, кисело мляко (за предпочитане неподсладено), нарязани или сушени плодове, варени яйца или някакъв друг местен здравословен продукт. Тези храни са питателни, по-засищащи и помагат за изграждане на навици за здравословно хранене, които продължават през целия живот.

Ограничете силно преработените храни

Макар невинаги да е възможно да използвате пресни продукти, постарайте се да ограничите количеството на силно преработените храни, които купувате. Готовите храни, пакетираните закуски и десерти често съдържат висок процент наситени мазнини, захари и сол. Ако купувате преработени храни, погледнете етикета и се постарайте да изберете по-здравословните от тях, които съдържат по-малко от тези вещества. Старайте се да избягвате също и съдържащите захар напитки, вместо това пийте много вода. Добавянето на плодове или зеленчуци във водата, например резенчета лимон, лайм, краставица или горски плодове, е чудесен начин да я превърнете в нещо по-интересно и вкусно.

Превърнете готвенето и храненето в забавна и интересна част от дневния ви режим

Готвенето и храненето заедно са чудесен начин за създаване на здравословен режим, за заздравяване на връзките в семейството и за забавление. Винаги, когато можете, включвайте децата в подготовката на храната — малките деца могат да помагат с миенето и сортирането на хранителните продукти, а по-големите деца могат да поемат по-сложни задачи и да помагат в подреждането на масата.

Старайте се, доколкото е възможно, да се придържате към установено време за хранене като семейство. Такава организация на обичайния дневен режим може да съдейства за намаляване на тревожността на децата в тази напрегната ситуация.

 

Съвети за хигиена на хранене по време на епидемия от коронавирус (COVID-19)

Въпреки че към момента няма доказателства, които да свързват храните или опаковките на храни с предаването на коронавируса, възможно е хората да могат да се заразят, ако докоснат повърхност или предмет, на който е попаднал вирусът, и след това докоснат лицето си. По-големият риск обаче е близкият контакт с други хора при пазаруване или получаване на доставка на храна. Както винаги, за предотвратяване на което и да е заболяване, предавано с храната, когато се борави с храна, е важна добрата хигиена.

Отстранете ненужната опаковка и я изхвърлете в кошче за отпадъци с капак. Консервните кутии и бурканите могат да се почистят с дезинфектант, преди да бъдат отворени или прибрани. Веднага след това измийте ръцете си с вода и сапун, като ги миете най-малко 20 секунди, или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

Измивайте непакетираните продукти, като плодове и зеленчуци, много старателно под течаща вода.

Общи съвети за хигиена на хранене:

Мийте старателно ръцете си с вода и сапун най-малко 20 секунди винаги преди приготвяне на храна.

Използвайте отделни дъски за рязане за подготовка на сурово месо и риба.

Гответе храната на препоръчаната температура.

Когато е възможно, дръжте нетрайните продукти в хладилник или фризер и проверявайте срока им на годност.

Старайте се да изхвърляте (вкл. разделно) хранителните отпадъци и опаковките по подходящ и съобразен със санитарните изисквания начин, като избягвате натрупването на отпадъци, което може да привлече различни вредители.

Мийте ръцете си най-малко 20 секунди с вода и сапун преди хранене и се уверете, че и децата ви правят това.

Винаги използвайте чисти прибори и чинии.

Избор на изпълнител за доставка на стоманен котел 220 kW

Избор на изпълнител за доставка на стоманен котел 220 kW

Избор на фирма за ремонт на ел.инсталация

Избор на фирма за ремонт на ел.инсталация

Празнуваме 24 май

24 май- Ден на славянската писменост и култура, на българското четмо и писмо.

Заплащане на таксите за месец март 2020г.

Заплащане на таксите за месец март 2020г.

Психологична подкрепа в условията на принудителна социална дистанция

Психологична подкрепа в условията на принудителна социална дистанция

За Вас родители

Нещо полезно

ОБЯВА

За образователни дейности - английски език

Заповед за определяне на заявител по училищни схеми

Заповед за определяне на заявител по училищни схеми

Обявление за процедура по схеми училищно мляко и плод

Обявление за процедура по схеми училищно мляко и плод

Празничен календар

Празничен календар
“Пролетта в двора на детската градина“  - ДГ 2 Щастливо детство - Варна

“Пролетта в двора на детската градина“

Децата добиват представи за засаждане на дърво и осъзнават отговорността да се грижат за него.